Louis van Dijk wordt als Arnold Ludwig van Dijk geboren op 27 november 1941 in Amsterdam.

Als zijn vader koster wordt van de Prinsessekerk, hoort hij er de bekende organist Piet van Egmond het kerkorgel bespelen. Dat wordt een van de pijlers onder Louis’ muzikale belangstelling. Hij krijgt pianolessen en na de middelbare school gaat hij klassiek piano en orgel studeren aan het Conservatorium van Amsterdam, waar Jaap Callenbach en Simon C. Jansen zijn leraren worden.

Het is de conservatoriumleerlingen in die tijd verboden om naast hun klassieke opleiding jazz te spelen, maar Louis maakt toch regelmatig uitstapjes in deze richting. Geïnspireerd door het Modern Jazz Quartet en jazz- pianisten als Oscar Peterson, Bud Powell en Bill Evans vormt hij zijn eerste trio en wint daarmee in 1961 de 1e prijs op het Loosdrecht Jazz Concours. Dit is de start van een veelzijdige en glansrijke carrière. Zo krijgt hij o.a. in 1963 veel bijval tijdens het vermaarde Jazzfestival in Antibes Juan-les-Pins.

Tezamen met bassist Jacques Schols, drummer John Engels en vibrafonist Carl Schulze maakt hij in 1964 bij CBS onder auspiciën van directeur John Vis zijn eerste jazz-LP “Louis van Dyke Trio/Quartet”. Hij begeleidt inmiddels – alleen of met zijn vaste ‘Trio Louis van Dijk’ – overal in het land diverse artiesten onder wie Ramses Shaffy en Liesbeth List en treedt veelvuldig op voor radio en tv. Daarnaast speelt hij voor de Hervormde Jeugdraad in zondagse kerkdiensten.

In 1968 behaalt hij cum laude het einddiploma Conservatorium en aansluitend het solisten-diploma pianospel.

Ook in de jaren daarna blijft hij zich toeleggen op het spelen van klassieke pianowerken. Hij laat zich vooral inspireren door zijn favoriete componist Johann Sebastian Bach.

Met verschillende symfonieorkesten speelt hij piano- concerten van o.a.: Bach, Mendelssohn, Poulenc, Ravel, Mozart.

In de loop der jaren volgen vele optredens met tal van binnen- en buitenlandse jazz-grootheden. Zo speelt hij met Dizzy Gillespie, Thad Jones, Mark Murphy, Frank Rosolino en Jean ‘Toots’ Thielemans.

Met de klassieke zangeres Elly Ameling maakt hij tot in Amerika furore met twee LP’s met songs van o.a. Gershwin, Jerome Kern en Cole Porter.

Met zangeressen Madeline Bell, Ann Burton en Rita Reys, zanger-lied-schrijver-pianist Jules de Corte, violiste-zangeres (dochter) Selma van Dijk, pianisten Cor Bakker, Pim Jacobs en Daniël Wayenberg, cabaretières Jenny Arean, Jasperina de Jong en Conny Stuart maakt hij tournees door heel Nederland.

Ook met fluitisten Thijs van Leer en Chris Hinze het Rosenberg Trio, organist Jos van der Kooy, bassisten Edwin Corzilius en Harry Emmery, drummer-vibrafonist Frits Landesbergen en vele anderen, treedt hij veelvuldig op.

Als solist speelt hij bij de orkesten van Rogier van Otterloo, Dick Bakker en Michel Legrand.

Aparte vermelding verdienen zijn optredens met de Gevleugelde Vrienden Pim Jacobs en Pieter van Vollenhoven. In het bijzonder hun programma Circle of Life ten bate van het Fonds Slachtofferhulp.

Met een Oud & Nieuw Concert sluit hij in 2012 het jaar af in het Bimhuis samen met onder meer het Willem Breuker Kollektief.

Daarnaast presenteert hij voor radio en televisie diverse muziekprogramma’s zoals de Tros-tv quiz Noten kraken, het NCRV-radioprogramma Musica Sacra, een aantal Tros-TV-documentaires over klassieke componisten Music Maestro en eigen muziekprogramma op radio Classic FM.

Louis van Dijk krijgt 5 Edisons:

1965 voor zijn debuut-LP ‘The Louis van Dyke Trio/Quartet’ (1964)
1983 voor zijn LP samen met Chris Hinze ‘Mirror of dreams’ (1982)
1988 voor zijn LP samen met Rita Reys ‘Two for tea’ (1987)
1989 voor zijn LP met het orkest van Dick Bakker ‘Musica di gloria‘ (1988)
2020 Postuum voor  zijn gehele oeuvre de Edison Jazz/ World Oeuvreprijs 2020

Daarnaast worden zijn opnames bekroond met 19 gouden en 3 platina platen.

Hij ontvangt meerdere onderscheidingen:

2000 wordt Louis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
2001 ontvangt hij op het Hoofddorpse Meer Jazz Festival de Meer Jazz Prijs
2006 ontvangt hij van Stichting Buma Cultuur de prestigieuze Gouden Harp
2012 ontvangt hij in Apeldoorn uit handen van Pieter van Vollenhoven de Gerrit den Braber Muzeprijs 2011
2014 wordt in het Conservatorium van Amsterdam de aan hem opgedragen Louis van Dijk Award toegekend, een jaarlijkse onderscheiding bestemd voor talentvolle jazzcomponisten.

Louis trouwt in 1966 met Hilda Toxopeus. Zij krijgen drie kinderen. Na het overlijden van Hilda in 1997 hertrouwt Louis met Aleid Boersma.

In 2012 wordt Louis geopereerd aan slokdarmkanker, waarna hij het rustiger aan gaat doen.

In 2017 wordt bij Louis de ziekte van Alzheimer geconstateerd, waarna hij in september 2018 zijn carrière
afsluit op het Loosdrecht JazzFestival.

Enkele maanden later verhuist Louis naar het Rosa Spier Huis in Laren, waar hij op zondag 12 april 2020 is overleden.

Louis ligt begraven op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

In Memoriam

overlijdenspersbericht / PDF  —

Als ik ergens gespeeld heb, wil ik dat de mensen die erbij
waren van mij houden.