Biografie

Louis van Dijk wordt als Arnold Ludwig van Dijk geboren op 27 november 1941 in Amsterdam. Als zijn vader daar koster wordt van de Prinsessekerk, hoort hij er de bekende organist Piet van Egmond het kerkorgel bespelen. Dat wordt een van de pijlers onder Louis’ muzikale belangstelling. Hij krijgt pianolessen en na de middelbare school gaat hij klassiek piano en orgel studeren aan het Conservatorium van Amsterdam, waar Jaap Callenbach en Simon C. Jansen zijn leraren worden.

Het is de conservatoriumleerlingen in die tijd verboden om naast hun klassieke opleiding jazz te spelen, maar Louis maakt toch regelmatig uitstapjes in deze richting. Geïnspireerd door het Modern Jazz Quartet en jazzpianisten als Oscar Peterson, Bud Powell en Bill Evans vormt hij zijn eerste trio en wint daarmee in 1961 de eerste prijs op het Loosdrecht Jazz Concours. Dit is de start van een veelzijdige en glansrijke carrière. Zo krijgt hij o.a. in 1963 veel bijval tijdens het vermaarde Jazzfestival in Antibes Juan-les-Pins.
Tezamen met bassist Jacques Schols, drummer John Engels en vibrafonist Carl Schulze maakt hij in 1964 bij CBS onder auspiciën van directeur John Vis zijn eerste jazz-LP “Louis van Dyke Trio/Quartet”. Hij begeleidt inmiddels – alleen of met zijn vaste ‘Trio Louis van Dijk’ – overal in het land diverse artiesten onder wie Ramses Shaffy en Liesbeth List en treedt veelvuldig op voor radio en tv. Daarnaast speelt hij voor de Hervormde Jeugdraad in zondagse kerkdiensten.
In 1968 behaalt hij cum laude het einddiploma Conservatorium en vervolgens het solistendiploma pianospel.
Ook in de jaren daarna blijft hij zich toeleggen op het spelen van klassieke pianowerken, vooral geïnspireerd door zijn favoriete componist Johann Sebastian Bach. Met verschillende symfonieorkesten speelt hij pianoconcerten van Ravel, Mendelssohn, Poulenc e.a.

In de loop der jaren volgen vele optredens met tal van binnen- en buitenlandse jazz-grootheden.
Zo speelt hij met Dizzy Gillespie, Thad Jones, Mark Murphy, Frank Rosolino en Jean ‘Toots’ Thielemans.
Met de klassieke zangeres Elly Ameling maakt hij tot in Amerika furore met twee LP’s met songs van o.a. Gershwin, Jerome Kern en Cole Porter.
Met zangeressen Madeline Bell, Ann Burton en Rita Reys, zanger-liedschrijver-pianist Jules de Corte, violiste-zangeres (dochter) Selma van Dijk, pianisten Cor Bakker, Pim Jacobs, Jan Vayne en Daniël Wayenberg, cabaretières Jenny Arean, Jasperina de Jong en Conny Stuart maakt hij tournees door heel Nederland.
Ook met fluitisten Chris Hinze en Thijs van Leer, met het Rosenberg Trio, organist Jos van der Kooy, bassisten Edwin Corzilius en Harry Emmery, drummer-vibrafonist Frits Landesbergen en nog vele anderen treedt hij veelvuldig op. Als solist speelt hij bij de orkesten van Rogier van Otterloo, Dick Bakker en Michel Legrand.
Aparte vermelding verdienen zijn optredens met de Gevleugelde Vrienden Pim Jacobs en Pieter van Vollenhoven ten bate van het Fonds Slachtofferhulp.
Met een Oud&Nieuw Concert sluit hij in 2012 het jaar af in het Bimhuis samen met onder meer het Willem Breuker Kollektief.

Daarnaast presenteert hij voor radio en televisie diverse muziekprogramma’s zoals de Tros-tvquiz Noten kraken, het NCRV-radioprogramma Musica sacra, een aantal Tros-tvdocumentaires over klassieke componisten Music maestro en eigen muziekprogramma op radio Classic FM.
Hij krijgt 4 Edisons:

  • in 1965 voor zijn debuut-LP ‘The Louis van Dyke Trio/Quartet’ (1964)
  • in 1983 voor zijn LP samen met Chris Hinze ‘Mirror of dreams’ (1982)
  • in 1988 voor zijn LP samen met Rita Reys ‘Two for tea’ (1987)
  • in 1989 voor zijn LP samen met het orkest van Dick Bakker ‘Musica di gloria’ (1988)

Voorts worden zijn opnames onderscheiden met 19 gouden en 3 platina platen. In 2000 wordt Louis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2006 ontvangt hij van de Stichting Buma Cultuur de prestigieuze Gouden Harp, in september 2012 ontvangt hij uit handen van Pieter van Vollenhoven de Gerrit den Braber Muzeprijs, in oktober 2013 een Gouden Eeuw Award voor zijn gehele oeuvre en in november 2014 wordt hij in het Conservatorium van Amsterdam geëerd met de aan hem opgedragen Louis van Dijk Award, een jaarlijkse award bestemd voor talentvolle jazzcomponisten.

Louis trouwt in 1966 met Hilda Toxopeus. Zij krijgen drie kinderen: Bart, Selma en Jelle. Na het overlijden van Hilda in 1997 hertrouwt Louis met Aleid Boersma. In 2017 wordt bij Louis de ziekte van Alzheimer geconstateerd, waarna hij zijn carrière in september 2018 afsluit op het Loosdrecht JazzFestival. Enkele maanden later verhuist hij naar het Rosa Spier Huis in Laren.

Zie voor een overzicht van zijn geluidsdragers de Discografie, die elders op deze website staat.

April 2019